Sök recept Sök råvara Recept A-Ö
|
Svampomelett för två eller flera
Vår Sommar Höst Vinter
Fritata kallas det på italienska när man gräddar en omelett och fyller eller täcker den med smaskigheter. Öppen omelett säger vi på svenska. Låter kanske inte lika gott men just den här mustiga svampomeletten är i alla fall mycket läcker.
Just det här receptet blir särskilt bra att göra för två personer. Då krävs ingen jättelik stekpanna. Två mindre stekpannor kan förstås ersätta en stor...
Gör så här
Börja med att tillaga svampstuvningen: Skölj och skiva svampen. Skala och finhacka löken.
|
Lägg svamp och lök i en het kastrull, gärna med plastbeläggning. Ringla över oljan och fräs tills svampen riktigt vätskat sig men inte kokat torr.
|
Skaka ihop vetemjöl, mjölk, creme fraiche, sojasås och portvin (om du har) i en redningsbägare eller lite burk med lock. Blanda ner i svampfräset och låt koka upp under omrörning. Låt puttra några minuter till en tjock stuvning. Smaka av med salt och peppar.
|
Dags för omeletten: Vispa ihop mjölk och vetemjöl till en slät smet. Vispa i äggen och saltet.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna med plastbelgad botten typ tefal, silverstone. Häll i äggsmeten. Sänk temperaturen och Lyft/peta med en gaffel så att smeten rinner ner mot botten och stelnar.
|
Täck omletten med den varma stuvningen. Dekorera med halverade körsbärstomater och några blad kryddgrönt, om du har.
|
För en fullvärdig måltid krävs också brytbröd och en matig röd bönsalsa och en frukt som dessert.
|
|
INGREDIENSER |
|
portioner Uppdatera
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Ägg ekologiskt
|
6
st
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
2
dl
|
|
|
|
Vetemjöl, eko
|
3
msk
|
|
|
|
Salt
|
1
tsk
|
|
|
|
Rapsolja
|
2
msk
|
|
|
|
Körsbärstomater
|
50
g
|
|
|
|
Basilika eller persiljeblad
|
1
msk
|
|
|
|
Svampstuvning:
|
|
|
|
|
Champinjoner, Karl Johan, annan färsk, fryst svamp
|
300
g
|
|
|
|
Lök gul, liten
|
1
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
1
msk
|
|
|
|
Vetemjöl, eko
|
3
msk
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
1
dl
|
|
|
|
Crème Fraiche fett 34 %
|
5
msk
|
|
|
|
Sojasås
|
1
msk
|
|
|
|
Portvin rött 20 vol. %
|
2
msk
|
|
|
|
Salt, svartpeppar
|
0
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Rågbröd, mjukt osötat
|
8
skiva
|
|
|
|
Äpple eller annan frukt i säsong
|
4
st
|
|
|
|
Röd bönsalsa
|
|
|
|
|
Kidneybönor röda bönor kokta
|
4
dl
|
|
|
|
Körsbärstomater
|
200
g
|
|
|
|
Paprika röd
|
1
st
|
|
|
|
Äpple m skal
|
1
st
|
|
|
|
Lök röd
|
1
st
|
|
|
|
Vitlök
|
1
klyft
|
|
|
|
Chili flakes
|
2
krm
|
|
|
|
Flingsalt
|
2
krm
|
|
|
|
Basilika eller persiljeblad
|
4
msk
|
|
|
|
Limejuice färskpressad
|
3
msk
|
|
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).
|
Givetvis kan du hoppa över portvinet i stuvningen. Ersätt med 2 tsk vinäger och 1 tsk socker så blir smaken ändå mustig.
Istället för svampstuvning smakar det också jättegott med spenat- eller mangoldstuvning.
Kantareller, Karl Johan och annan svamp som växer i solen innehåller till skillnad från andra vegetabilier Vitamin-D. Visserligen i en form som inte är lika kraftig som Vitamin-D från fet och mager fisk, ägg, berikad mjölk men det ger ändå ett bra tillskott. |
|
|
|
|