Börja med att rensa rödingen om du inte köper färdig filé. Skär bort huvud, fenor och ryggben. Dra bort större ben som blivit kvar med pincett eller sax. Småbenen är så mjuka att du kan låta dem vara kvar. OBS dra inte bort skinnet. Salta köttsidan lätt.
|
Skala potatisen och koka den precis mjuk. Blanda olivoljan med pressad vitlök och salt.
|
Skölja och finhacka grönkålen.
|
Gör svampfräset medan potatisen kokar: Lägg konserverad, fryst eller färsk svamp i mindre bitar i kall panna. Sätt på högsta värme och låt mesta vätskan "koka" bort under omrörning då och då. Tillsätt olivoljan. Salta och peppra.
|
Gör fänkålsfräset: Skölj fänkålen och skiva den tunt från rot till topp dvs lodrätt.
Låt fänkålen mjukna i 2 msk olivolja på låg värme utan att den bränns. Ringla över honung. Håll fänkålen varm.
|
Dags att fortsätta med potatisen. Lägg i grönkålshacket i potatisgrytan innan du häller av kokspadet. Obs spar någon deciliter av kokspadet till spädning.
|
Krossa potatisen grovt. Häll på oljan med vitlök och salt. Rör om lite slarvigt och späd med kokspad till lagom konsistens. Rör om igen.
|
Torka av rödingen. Stek den snabbt i het panna och med smör. Börja med "köttsidan" ned. Och låt bara fisken få fin färg. Vänd och stek efter på skinnsidan. Salta mycket lätt och peppra.
|
Stek några minuter tills fisken inte är helt genomstekt. Den steker efter och gör du så här blir fisken inte torr.
|
Servera rödingen med krossad potatis, fräst svamp och fänkål samt en klyfta citron.
|
Avsluta med en fräsch sötsyrlig citrussallad med grape, apelsin, småcitrus och lime.
|