Börja med färsen. Finhacka den lilla löken mycket fint. Skala och finriv den kokta potatisen.
|
Smula färsen i en skål. Strö över finhackad lök och riven potatis. Tillsätt pressad citron eller vatten. Salta och peppra.
Rör ner ett ägg och arbeta köttfärssmeten tills den är slät och välblandad men inte så länge att fettet kryper ut. Ställ åt sidan.
|
Hacka den större löken och fräs i 1 msk olja med den förvällda svampen tills löken mjuknat.
|
Skala alla rotfrukterna. Om potatisen är fin och tunn i skalet behöver den inte skalas. Klyfta potatisen och skär rotfrukterna i mindre bitar, de kräver längre tid i ugnen.
|
Värm ugnen till 200 grader.
|
Pensla en långpanna med 1 msk olja.
Lägg ungefär 2/3 av färsen i en sträng mitt i långpannan. Gör en skåra och lägg i svampen. Täck med resten av färsen. Släta till ytan och pensla med sojasås. Fördela potatisen och rotfrukterna runt "limpan".
|
Låt grädda i ugnen i 30 minuter.
Lägg på skivad zucchini. Låt grädda i ytterligare 20-30 minuter tills potatisen och rotfrukterna är mjukna.
|
Strö över färsk eller torkad timjan och lite flingsalt. Lingon eller saltgurka är traditionella tillbehör och mycket gott.
|
Dags för efterrätten: Skölj men skala inte äpplena. Skär i kärnfria klyftor. Lägg äppelklyftorna i en mindre form. Klicka över smöret, strö över kanel och ringa till sist över sirapen.
|
Grädda i den redan varma ugnen i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt eftermjukna i eftervärmen i cirka 15-20 minuter.
|