Börja med att förbereda alla grönsaker; skölj dem. Snitta purjolöken längs och skölj noga mellan bladen där det ofta gömmer sig sand. Strimla purjolöken. Halvera zucchinin och skiva tunt. Skala vitlöken och skiva tunt. Skala potatisen, klyfta den och skär i tunna skivor.
|
Hetta upp oljan och vitlöken i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt zucchini, purjo och potatis. Fräs några minuter under omrörning utan att det gröna tar färg.
|
Smula över buljong. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på lock och låt grönsakerna koka mjuka i ca 15 minuter.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Dags för svampstuvningen: Skär svampen i mindre bitar. Finhacka löken. Häll i kall kastrull, lägg på lock, sätt på högsta värme och låt svampen "vätska". Koka någon minut. Ringla över oljan.
|
Skaka ihop vetemjöl och mjölk. Tillsätt under omrörning. Låt koka upp. Rör ner crème fraiche, portvin (om du har) och sojasås. Lått puttra några minuter under omrörning.
|
Är stuvningen för tjock? Späd med lite vatten. Smaka med salt och peppar.
|
Fördela stuvningen på 4-6 skivor bröd. Lägg på en skiva tomat. Gratinera 6-7 minuter i ugnen till vacker färg.
|
Gör klar soppan: Mixa/vispa alla grönsaker till mos. Späd med mjölk och matlagningsyoghurt till lagom soppkonsistens. Värm försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
|
Servera soppan med några skalade räkor och lite "pyntgrönt" t.ex några ringar purjo. Och förstås svampmackor; en eller två beroende på hur hungriga ni är.
|
Avsluta med färska bär eller frukt i säsong.
|
Andra zucchinirecept hittar du här:
|