Börja med dhalen på gula ärter. Skölj ärterna och rensa bort fula, mörka ärter och eventuellt skräp. Lägg i dubbel mängd vatten. Blötlägg i minst 8 timmar gärna längre.
|
Koka upp i blötläggningsvattnet. Låt koka i några minuter. Häll av kokvattnet och häll på nytt vatten. Lägg i kanel och kardemumma. Krossa gärna kryddorna lätt först. Lägg också i skalad och skivad lök.
|
Koka under lock tills ärterna är mjuka, cirka 45-60 minuter.
|
Gör blomkålscurryn under tiden: Skala och skär potatisen i små kuber. Skala och hacka löken. Skala och finstrimla vitlöken.
|
Hetta upp egenblandad curryblandning eller ta en inte alltför het färdigblandad favorit i en gryta som rymmer curryn. Låt kryddorna fräsa tills det doftar härligt av curry i köket. Krossa kryddorna lätt i en mortel. Häll tillbaka i kastrullen.
|
Häll på rapsoljan. Tillsätt lök och vitlök. Fräs i några minuter.
|
Häll på kokosmjölk och krossade tomater. Lägg i potatis och låt koka under lock i 10 minuter.
|
Skölj blomkålen och bryt kålen i små buketter. Skiva stjälken. Lägg i currygrytan. Späd med vatten så att blomkålen täcks. Koka i 10 minuter.
|
Skär bönorna i grova bitar. Vänd ner dem. Koka upp och koka tills bönorna är mjuka. Smaka av currygrytan med lite salt och kanske lite svartpeppar för ökad hetta.
|
Gör klar dhalen med gula ärter. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i gurkmeja, spiskummin, koriander, finstrimlad ingefära, chili flakes och finstrimlad vitlök. Låt fräsa några minuter.
|
Vänd ner kryddfräset i dhalen och smaka eventuellt av med lite salt. Strö över gröna blad som persilja, basilika, späd strimlad blast från blomkålen..
|
Servera dhalen, blomkålscurryn med chapati eller tunnbröd och kanske även lite chutney och naturell yoghurt för den som vill ha lite svalka...
|