Kurser med Mums i höst
MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Falukorvsgryta med medelhavsgrönt

Vår Höst Vinter
ekologisk korv gremolata fänkål rosmarin Sätt lite extra piff på den vanliga svenska falukorven med mustiga rotfrukter, fänkål och framförallt gremolata.
Gremolata är ett klassiskt italienskt tillbehör som görs på persilja spetsad med citronskal och vitlök. Mycket godare än det låter. Pröva!
Potatismos är dessutom alltid gott till korv...
Gör så här
Börja med potatismoset: Skala och skär potatisen i halvor. Täck knappt med vatten och låt koka mjuka.
Skär korven i halvmånar. Bryn korven i oljan till fin färg i en gryta som rymmer hela rätten. Ta upp den när den är klar.
Skala, skölj strimla purjo, alla rotfrukter och fänkål medan korven bryns. Lägg i allt när korven brynt färdigt. Fräs under omrörning några minuter.
Häll på vatten och rosmarin. Låt koka i några 5 minuter. Blanda i korven, brysselkålen och smaka av med salt och peppar. Sjud tills rotfrukterna är mjuka och brysselkålen varm.
Gör klart potatismoset: Häll av kokvattnet från potatisen när den är mjuk. Spar en del av kokvattnet om du vill ha ett lösare mos.
Tillsätt olja, salt, svartpeppar och mosa/stöt potatisen. Rör i mjölken och vispa till ett slätt mos. Späd ev. med lite kokspad.
Servera korvgrytan, potatismoset med gremolata som du gör så här: Blanda hackad persilja med finrivet citronskal och mycket finhackad vitlök.
Duka också fram senap och avsluta måltiden med en banan eller annan favoritfrukt.
INGREDIENSER
portioner

   RåvaraMängd
  Falukorv fett 18 %   400 g
  Rapsolja   1,5 msk
  Purjolök   200 g
  Morot   2 st
  Gulbeta   2 g
  Fänkål   0,5 st
  Vatten   5 dl
  Rosmarin   1 tsk
  Brysselkål fryst   250 g
  Salt, svartpeppar   0
  Potatismos:  
  Potatis, 1 mellanstor potatis=90 g   900 g
  Rapsolja   1 msk
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Mellanmjölk fett 1,5 % berik   2 dl
  Gremolata:  
  Persilja blad   1 dl
  Citronskal   20 g
  Vitlök   2 klyft
  Tillbehör:  
  Senap svensk   2 msk
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 730 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 28,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,2 g Max 9 g
Kolhydrater 87 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 159 mg Min 22 mg
Folat 224 mcg Min 120 mcg
Järn 3,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vill du hellre äta helt vegetariskt? Byt korven mot stora vita bönor och mjölken i potatismoset mot sojagrädde.
En stor fördel med ekologiska citroner är att skalet inte är behandlat med kemikalier och de smakar därför extra gott i maten.

 
Hitta din favoritrestaurang på www.ekokrogar.se