Skölj grönkålen noga. Mellan bladvecken fastnar ofta sand och jord. Repa av bladen. De hårda, grova stjälkarna ska man inte ta med. Eller ännu hellre koka med stjälkarna och ta bort innan serveringen. De ger smak och släpper en extra dos av vitaminer och mineraler till soppspadet.
|
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala löken och grovhacka den. Skala och skiva vitlöken.
|
Hetta upp oljan i en grytan som rymmer hela rätten.
|
Fräs lök och vitlök utan att de tar färg i oljan. Rör ned grönkål och vänd runt. Tillsätt potatisbitarna.
|
Häll på 8-9 dl vatten och tillsätt buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i 5-6 minuter.
|
Tillsätt bönorna. Om du använder konserverade, häll av spadet först. Tillsätt mer vatten om soppan verkar för tjock.
|
Koka soppan tills potatisen är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
|
Servera soppan med ett gott bröd, kanske portionsbröd av råg, och en bit ost med smak.
|