Sötpotatisen kan antingen kokas och sedan skalas. Nästan godare är att skala potatisen, skära den i klyftor och droppa över lite rapsolja. Sätt in i kall ugn inställd på 200 grader. Efter 15 - 20 minuter är potatisen mjuk.
|
Gör linsröran. Skölj noga de röda linserna i många vatten tills allt skum försvunnit.
|
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem fint. Fräs med kryddblandningen i oljan.
|
När det börjar dofta, häll på de sköljda linserna och 4-5 dl vatten. Koka på svag värme tills linserna är mjuka men inte mosiga. De kan behövas mer vatten.
|
Skär granatäpplet i halvor. Slå halvorna hårt, med snittytan ned, mot en skärbräda så brukar kärnorna lossna. Man kan också peta loss dem från de vita hinnorna.
|
Smaka av med tomatpuré, pressad apelsin eller citron, salt och kanske mer av kryddblandningen.
|
Skölj rucola- eller andra blad noga. Låt rinna av.
|
Fördela sötpotatisen på ett stort fat eller gör portionstallrikar. Klicka över linsröran. smula över fårosten och strö över granatäpplekärnorna. Sprid de gröna bladen runt om över fatet.
|
På bilden serverar vi sötpotatisen med äkta injera (jäst Etiopiskt tunnbröd av teffmjöl) som finns i specialbutiker och ramslöksblad. De kan ersättas med svenskt tunnbröd, helst fullkorn, och andra lite bittra blad som rucola eller färsk spenat.
|
Avsluta med en färsk frukt i säsong.
|