Skala löken, rotfrukterna och potatisen. Skär i mindre bitar; Desto mindre ju snabbare koktid. Potatis, palsternacka och persiljerot kokar snabbare än kål- och morot så gör dem något större.
|
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs chili flakes, spiskummin med löken någon minut för mesta smak.
Tillsätt rotfrukterna och potatisen. Häll på tomaterna och ev. vinet.
|
Koka upp och låt koka några minuter.
|
Skiva korven och lägg i den.
|
Låt koka tills alla rotfrukterna och potatisen är riktigt mjuk cirka 20 minuter.
Smaka av med salt först mot slutet när du vet hur mycket smak och sälta som korven ger.
|
Medan grytan kokar gör du grönsaksströsslet:
Skölj grönsakerna och citronen noga. Riv skalet av citronen och finhacka de övriga ingredienserna. Blanda. (Skiva citronen och smaksätt bordsvattnet med den)
Servera strösslet över och vid sidan om grytan.
|
Komplettera med vitlöksbröd för den hungrige. Rosta några brödskivor, typ bondbröd. Gnid ituskurna vitlökshalvor mot den rostade ytan. Droppa över lite god olivolja och strö över några korn flingsalt.
|
Ytterligare bröd i form av en bit knäckebröd för den riktigt hungrige kan behövas. Och en banan eller annan frukt som avslutning till alla.
|
Eller varför inte festa med ett fat exotisk frukt: Färska eller torkade fikon och några physalis ("prasselfrukter")
|