MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Ugnsbakad grönsaksröra

Sommar Höst
härodlat ta tillvara grönsaksskörd Skördetid! Härligt men hur tar man bäst tillvara egen skörd av små och stora tomater, paprikor, någon zucchini och lite rotfrukter? Ugnsbaka länge och på låg temperatur så bevaras smaken bäst. Frys in eller servera som guldkant till middagen.
Gör så här
Skölj grönsakerna.
Halvera tomater, paprika, zucchini och skär bort kärnorna. Skär i strimlor. Zucchinin i halvmånar.
Skala majrovan och skär den i små kuber eller tunna strimlor.
Skala löken och vitlöken. Halvera rödlöken och skär i klyftor, behåll rotfästet så löken "håller" ihop. Skiva vitlöken grovt.
Varva alla grönsaker i en form penslad med 1,5 msk olivolja.
Halvera chilifrukten. Smaka på den, dels nere i spetsen och dels uppe vid bladfästet för att se hur stark den är. Strimla den och strö över. Desto hetare du vill ha ju mer.
Strö över örtsaltet. Lägg på kvistar av örtkrydda.
Sätt in i kall ugn. Värm ugnen till 150 grader och låt grönsakerna bakas i cirka 30 minuter.
Ringla över resten av oljan och rör om. Baka i ytterligare 30-45 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
Stäng av värmen och låt grönsakerna eftersteka till ugnen svalnat.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Tomat   3 st
  Paprika grön   1 st
  Paprika röd   1 st
  Zucchini squash courgette   1 st
  Majrova eller annan mild rotfrukt   1 st
  Lök röd   2 st
  Chilipeppar kajennpeppar spansk peppar färsk   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Olivolja extra jungfruolja   3 msk
  Örtsalt   1 tsk
  Kvist av färsk timjan- eller rosmarin   2 st
Näringsämne Mängd
Energi 170 kcal
Protein 2 g
Fett 10,3 g
Mättade fettsyror 1,4 g
Kolhydrater 15 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 162 mg
Folat 91 mcg
Järn 1,1 mg
Zink 0,8 mg

Receptet går att använda till olika sorters grönsaker. Desto fler sorter och färger ju läckrare. Till en sats (4 portioner) beräkna ungefär 1 kilo grönsaker. Hårda, som rotfrukter, ska skäras smått, smått så att de blir mjuka samtidigt med mjukare grönsaker.
Använd ugnsvärmen smart: utnyttja uppvärmningen och eftervärmen och/eller baka tillsammans med annat.
Tillsammans med kokta ägg, rejält med brytbröd, en liten näve nötter och färsk frukt blir grönsaksröran en hel balanserad måltid.

 


Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat