Börja med grönkålspeston. Skölj, drag bort de grova nerverna och stjälken från grönkålen. Koka snabbt upp i en bottenskyla vatten. Låt koka någon minut eller två beroende på hur grov grönkålen är. Kyl kålen snabbt: spola hastigt av den i iskallt vatten.
|
Mixa grönkål, pumpakärnor, vitlök till en mos i mixer eller liten matberedare.
|
Tillsätt oljan i en tunn stråle medan kniven går. Kör till en slät puré. Det kan behövas mer olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
|
Koka rotfrukterna. Om du använder rödbetor; koka i separat kastrull annars blir allt rosa. Polka- och gulbetor kan kokas med morötter och majrova. Koktid varierar med hur stora och hur färska rötterna är. Vanligtvis kräver betor och morötter längre tid.
|
Potatisen är kanske bäst att koka separat och hel.
|
Låt bara ärtorna koka blad rötterna de sista minuterna.
|
Lägg upp på ett förvärmt fat och servera peston vid sidan om.
|
Fresta med en läcker hemlagad mjukglass som avslutning. Recept på Mjukglass av frysta svarta vinbär finns.
|