MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Fransk löksoppa

Vår Höst Vinter
 vinmatlagning klimatsmart snabbt billigt Får vi fresta med soppornas soppa när mörkret sänker sig utanför hus och gård? En fransk löksoppa med gratinerat bröd och en god sallad vid sidan om är nyttig, klimatsmart och läcker mat.
Gör så här
Skala löken, halvera och strimla fint. Det är helt okej att skiva löken i maskin.
Skala och riv potatisen grovt.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer soppan. Fräs löken under omrörning. Fräs tills den börjar bli genomskinlig men inte får färg.
Vänd ner potatisen. Häll på buljong och vitt vin. Koka under lock tills löjen är mjuk och potatisen "rett" soppan.
Späd med vatten til lagom soppkonsistens. Smaka av med timjan, peppar och kanske lite salt. Koka upp igen.
Skiva brödet. Rosta skivorna. Skär antingen i halvor eller i kuber. Riv osten.
Häll upp soppan i soppskålar. Toppa med bröd och riven ost.
Överkurs dvs inte nödvändigt: Ställ soppskålarna, om de tål ugnsvärme, några minuter under grillelementet i ugnen eller bränn av osten med en liten gasolbrännare.
Inled eller avsluta måltiden med en fräsch sallad med gröna blad, strimlad fänkål, tomatklyftor, avokado i bitar med pressad citron och citron rasp. För recept klicka här.
Avsluta med en färsk frukt i säsong eller en enkel efterrätt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lök gul   600 g
  Potatis   2 st
  Rapsolja   2 msk
  Kycklingbuljong Stockpot färsk   7,5 dl
  Vitt vin torrt 12 vol. %   1,5 dl
  Timjan, torkad   1,5 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Rågbröd osötat, typ rågsur   300 g
  Hårdost fett 28 %   4 dl riven
  Förrättssallad  
  Avokado   1 st
  Spenat   100 g
  Tomat   2 st
  Fänkål   0,5 st
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Citronskal   0,5 msk
  Tillbehör:  
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 800 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 28,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 9,7 g Max 9 g
Kolhydrater 90 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 70 mg Min 22 mg
Folat 204 mcg Min 120 mcg
Järn 4,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3,4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Självklart kan hönsbuljongen bytas mot en god, mustig grönsaksbuljong, kanske en svampbuljong? Osten kan ersättas med sojaost eller tahini, sesampasta, utrörd i vatten eller sojadryck till lagom rinnande konsistens. Ringla såsen över soppa och bröd.
Vanligtvis reds fransk löksoppa av med vetemjöl men jag tycker att riven potatis mättar bättre och är godare. Och glutenfritt!

 


Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair