MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Pasta med zucchini och tonfisk

Sommar Höst
närodlat, härodlat squash courgette Så här års är vi många som har ett överflöd av zucchini; antingen i form av egenodlad, härlig gåva eller lättgänglig i butik. Gör en pastasallad med medelhavssmak på zucchinin.
Gör så här
Ansa grönsakerna: Skölj och skiva zucchinin tunt, skala och finskiva vitlöken. Skölj, skär bort fästet och skär på bönorna. Skala och finhacka löken. Skölj och strimla tomaterna. (Salladen blir finare om du skär bort kärnhuset först!)
Hetta upp en stekpanna med oljan och den skivade vitlöken. Lägg i zucchinin och låt fräsa tills zucchinin fått lite färg.
Koka pastan under tiden; låt bönorna koka med de sista 3-4 minuterna.
Rör ner bitar av sardeller eller ansjovis samt avrunnen smulad tonfisk i stekpannan med zucchini.
Smaka av fräset med pressad citron, salt, peppar och rosmarin. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet från pastan och häll i en skål som rymmer hela rätten.
Vänd ner fräset. Vänd också ner strimlad tomat, hackad lök och persilja samt svarta oliver.
Servera pastan med extra citron och svartpeppar. Avsluta med en färsk frukt eller färska bär i säsong.
Fler zucchini rätter finns på Mums.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Zucchini squash courgette   400 g
  Vitlök   2 klyft
  Gröna bönor   200 g
  Lök gul röd   2 st
  Tomat   6 st
  Oliv- eller rapsolja   3 msk
  Sardeller eller ansjovisfiléer, konserv   6 st
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Tonfisk i olja konserv avrunnen   185 g
  Persilja blad   1 dl
  Oliver svarta konserv i olja   1,5 dl
  Salt, peppar, rosmarin   0
  Tillbehör:  
  Persika   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 20 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,9 g Max 9 g
Kolhydrater 100 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 73 mg Min 22 mg
Folat 116 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 2,5 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Var noga med att välja en burk med rätt sorts tonfisk: http://fiskguiden.wwf.se/blog/fiskar/tonfisk/ eller välj MSC märkt Givetvis kan man också använda annan typ av fisk. Kanske en rest av kokt kolja eller lax...
Vegan? Byt tonfisken och sardellerna mot marinerad tofu eller torkade sojabitar och svamp som får koka med pastan.
Vilken zucchinistorlek är bäst? Desto mindre ju godare, mer smak av skal och troligtvis mer karoten. På små zucchinifrukter behöver man inte heller ta bort kärnhuset.

 


Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt