MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Zucchinisoppa med svampsmörgås

Sommar Höst
närodlat härodlat ekologiskt säsonganpassat Ett recept till alla som älskar zucchini. En mättande soppa som är bra, hälsosam vardagsmat. Med en svampmacka blir det vardagsfest.
Gör så här
Börja med att förbereda alla grönsaker; skölj dem. Snitta purjolöken längs och skölj noga mellan bladen där det ofta gömmer sig sand. Strimla purjolöken. Halvera zucchinin och skiva tunt. Skala vitlöken och skiva tunt. Skala potatisen, klyfta den och skär i tunna skivor.
Hetta upp oljan och vitlöken i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt zucchini, purjo och potatis. Fräs några minuter under omrörning utan att det gröna tar färg.
Smula över buljong. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på lock och låt grönsakerna koka mjuka i ca 15 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Dags för svampstuvningen: Skär svampen i mindre bitar. Finhacka löken. Häll i kall kastrull, lägg på lock, sätt på högsta värme och låt svampen "vätska". Koka någon minut. Ringla över oljan.
Skaka ihop vetemjöl och mjölk. Tillsätt under omrörning. Låt koka upp. Rör ner crème fraiche, portvin (om du har) och sojasås. Lått puttra några minuter under omrörning.
Är stuvningen för tjock? Späd med lite vatten. Smaka med salt och peppar.
Fördela stuvningen på 4-6 skivor bröd. Lägg på en skiva tomat. Gratinera 6-7 minuter i ugnen till vacker färg.
Gör klar soppan: Mixa/vispa alla grönsaker till mos. Späd med mjölk och matlagningsyoghurt till lagom soppkonsistens. Värm försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med några skalade räkor och lite "pyntgrönt" t.ex några ringar purjo. Och förstås svampmackor; en eller två beroende på hur hungriga ni är.
Avsluta med färska bär eller frukt i säsong.
Andra zucchinirecept hittar du här:
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Zucchini squash courgette   600 g
  Purjolök   250 g
  Vitlök   2 klyft
  Potatis   5 st
  Rapsolja   2 msk
  Grönsaksbuljong   1 tärn
  Vatten   0
  Ekologisk lättmjölk fett 0,5 %   1 dl
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   2 dl
  Salt, peppar   0
  Räkor, oskalade   250 g
  Svampsmörgås:  
  Karl-Johan svamp, färsk, rensad   250 g
  Lök gul   0,5 st
  Rapsolja   1 msk
  Vetemjöl eko   2 msk
  Ekologisk lättmjölk fett 0,5 %   2 dl
  Crème Fraiche fett 34 %   5 msk
  Portvin rött 20 vol. %, kan uteslutas   1 msk
  Sojasås   2 msk
  Salt, peppar   0
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   6 skiva
  Tomat   1 st
  Dessert:  
  Körsbär söta, plommon, frukt i säsong   750 g
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 23,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,1 g Max 9 g
Kolhydrater 85 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 82 mg Min 22 mg
Folat 201 mcg Min 120 mcg
Järn 4,7 mg Min 3,8 mg
Zink 3,3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt komjölk och crème fraiche mot dito av soja eller havre. Istället för räkor smakar det bra med Caviart dvs vegetarisk kaviar.
Karl Johan kan förstås ersättas av annan svamp t.ex.vilda kantareller eller champinjoner från butik.
250 g färsk eller förvälld svamp motsvarar knappt 1 liter färsk svamp eller 25 g torkad.

 


Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.