MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Polkabetssallad med ägg och kapris

Sommar Höst
närodlat färska rödbetor säsongsanpassat polkabetor Vackra, frestande och läckra sallader som mättar länge är bra middags- och lunchmat. Ett ägg kompletterar det färska betorna bra smak- och näringsmässigt.
Gör så här
Börja med att koka polka/rödbetor och potatis var för sig.
Hårdkoka äggen genom att lägga dem i kallt vatten och börja ta tid när vattnet kokat upp. Efter 8 minuter är de lagom hårda.
Skölj salladsbladen och låt rinna av. Använd gärna några fina blad från betorna. Skala och skär löken i fina bitar.
Rör ihop dressingen. Smaka av den med salt och peppar.
Skala rödbetor och potatis medan de fortfarande är varma så går det som lättast. Många gånger försvinner skalen bara man drar tummen över betorna och gnuggar lätt. Skär rödbetor och potatis i bitar.
Skala och hacka löken.
Bred ut salladsbladen i skålar, lägg på potatis, rödbetor, lök och häll över dressingen. Fördela också lökhacket, kaprisen och riv till sist citronskal över betorna i skålarna.
Duka fram bröd, gärna portionsbröd, och keso till den hungrige. Smaksätt keson med en doft av örtsallad och strimlad purjo...
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Polka-, gul- eller rödbetor   750 g
  Färskpotatis rå   750 g
  Huvudsallat   1 st
  Ägg ekologiskt   4 st
  Lök gul röd   1 st
  Kapris   5 msk
  Dressing:  
  Raps- eller olivolja   4 msk
  Vatten   2 msk
  Citronjuice färskpressad   4 msk
  Honung   1 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Citronskal   2 msk
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Färskost fett 4 % Keso   2 dl
  Nätmelon eller annan frukt i säsong   0,5 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 690 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 22,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,3 g Max 9 g
Kolhydrater 88 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 132 mg Min 22 mg
Folat 324 mcg Min 120 mcg
Järn 5 mg Min 3,8 mg
Zink 3,5 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt äggen i salladen mot stora vita bönor eller tofu. På brödet kan du istället för keso mosa en halv avokado eller bre ett tunt lager nötsmör.
Polkabetor är en gammaldags nära släkting till rödbetor. Polkabetorna är något mildare i smaken än rödbetorna. Annan släkting är gulbetorna; den sötaste av "kusinerna".

 


Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.