Börja med peston: Rensa nässlorna och tryck ihop nässlorna så det verkligen blir 7.5 dl. Det är viktigt för smaken att det rejält med nässlor.
|
Lägg nässlorna i en kastrull och häll på kokande vatten. Koka upp och låt koka en minut. Häll av kokvattnet men spar det. Spola nässlorna hastigt i iskallt vatten.
|
Lägg nässlor, grovt klippt gräslök och pumpakärnor i en mixer eller använd mixerstav. Kör till grovt mos.
|
Tillsätt grovt riven ost, örtsalt och ringla i oljan. Mixa snabbt ihop till en pesto. Späd med lite kokspad om du vill ha en lösare pesto.
|
Servera peston med nykokt pasta, gärna fullkornspasta, och en salladstallrik. Kanske en vårsallad morot, päron, rabarber och gräslök. En sallad på det som just nu finns i butiksdiskarna och delvis i egna trädgårdslandet.
|