MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Vintrig sallad med bönor och bacon

Vår Höst Vinter
lunchsallad matlåda nyttigt med bacon Gör en läcker, hälsosam och klimatsmart vintersallad av råvaror som är i säsong under den kalla tiden. En sallad som är utmärkt i lunchlådan. Eller som fredagsmysmat.
Den som inte vill äta bacon byter mot annat kött eller kanske rökt brissling (skarpsill)från burk.
Gör så här
Börja med att hårdkoka äggen: Lägg i kallt vatten, koka upp och börja ta tid. Efter 8 minuter är äggen hårdkokta. Låt svalna i kallt vatten.
Klipp baconpaketet i bitar. Lägg i kall panna. Sätt på högsta värme och låt bara baconet bli varmt och få lite färg. Dra pannan åt sidan.
Finstrimla kål och isbergssallad. Skölj och låt rinna av. Spola av de vita bönorna, om du använder konserverade. Låt rinna.
Tina de gröna bönorna. Antingen genom att koka upp i lite vatten eller köra dem i mikron några minuter.
Bottna en skål eller portionstallrikar med strimlad sallad och kål. Strö över vita och gröna bönor.
Skölj äpplena men skala inte. Klyfta och skär bort kärnhus och skär i fina bitar. Strö över salladen.
Skala och skär äggen i klyftor. Fördela över salladen.
Rosta bröden. Skär itu vitlöksklyftorna och gnid bröden med vitlöken. Strö över lite flingsalt. Skär hälften av bröden i kuber och hälften i trekanter. Brödkrutongerna ska strös över salladen.
Strö över bacon.
Tillsist rör ihop majonnäs, yoghurt, finklipp basilika (färsk eller fryst) och ringla över salladen. Låt var och en strö över lite svartpeppar.
För att få en riktigt bra balans på måltiden, i detta fall få tillräckligt med kolhydater och bli riktigt mätt, avsluta med en banan.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Bacon   130 g
  Vita bönor torkade kokta u salt   6 dl
  Ägg ekologiskt   4 st
  Vitkål   3 dl
  Isbergssallat   3 dl
  Gröna bönor frysta   150 g
  Äpple m skal   2 st
  Vitt bröd fullkorn fibrer ca 5% typ Pågenlimpan Skogaholmslimpa   8 skiva
  Vitlök   2 klyft
  Flingsalt   0
  Majonnäs fett 80 %   3 msk
  Lättyoghurt naturell fett 0,5 % berik   4 msk
  Basilika, färsk   4 msk
  Svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 750 kcal 625 - 875 kcal
Protein 28 g 19 - 38 g
Fett 28,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,7 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 42 mg Min 22 mg
Folat 245 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 3,5 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegetariantips: Byt bacon mot avokado, en halv är lagom per portion. En vinegretedressing kan ersätta den vita såsen.
Att blanda krispig isbergssallat med hård, lite strävare strimlad vitkål höjer båda ingredienserna. Och gör salladen nyttigare.
Två burkar á 400 g innehåller tillsammans ca 6 dl bönor.
Här finns ett recept på ett gott och hembakt bröd.

 


Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair