MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Linssallad på små svarta linser och kryddgrönt

Vår Höst Vinter
Här kommer en favorit bland linssalladerna. Smakar lika bra till lunch, middag som på buffébordet.
Utan tillbehör är salladen också råkost tillsammans en lite "tunnare" lunch eller middag.
Gör så här
Rensa bort skräp från linserna och skölj noga under rinnande vatten. Koka linserna i dubbel mängd vatten. Efter 20 minuter brukar de vara mjuka. Låt linserna gärna ligga kvar i det heta kokvattnet i 5 minuter så mjuknar de ytterligare utan att mosas sönder. Häll av eventuellt kokvatten.
Rör ihop dressingen medan linserna kokar.
Hacka persilja eller koriander, dill, röd lök och gurka.
Häll dressingen äver de heta linserna. Vänd ner kryddgrönt, lök och gurka.
Servera linserna som en vegetariskt rätt. Bröd med eller utan bordsmargarin och en bit lagrad ost samt en frukt till efterrätt.
Eller varför inte byta osten mot en enkel kesosallad med apelsin: Smaksätt keson med vaniljsocker, en anings strösocker och gärna lite raspat apelsinskal. Servera keson till apelsinklyftor och strö över rostade mandelspån.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Linser torkade   3 dl
  Vatten   6 dl
  Persilja /korianderblad   1 dl
  Dill   1 dl
  Lök röd   1 st
  Gurka, mjölksyrejäst saltgurka   1,5 st
  Dressing:  
  Raps- eller olivolja   3 msk
  Äppelcidervinäger   2 msk
  Spad från gurkan   1 msk
  Vitlök   1 klyft
  Örtsalt   1,5 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Tillbehör:  
  Vitt bröd grov baguette fullkorn surdeg   4 port
  Matfettsblandning fett 80 % berik Bregott normalsaltat   4 tsk
  Apelsinsallad med keso:  
  Färskost fett typ Keso eller silken tofu   2 dl
  Apelsin   4 st
  Vaniljsocker   2 tsk
  Socker, eventuellet   2 tsk
  Mandelspån   50 g
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 735 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 23,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,8 g Max 9 g
Kolhydrater 91 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 114 mg Min 22 mg
Folat 388 mcg Min 120 mcg
Järn 6,5 mg Min 3,8 mg
Zink 3,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Som vegetarian bör man äta minst 1 portion linser, ärter eller bönor om dagen för att få tillräckligt med protein och mineraler.
Svårt med linser och bönor? Börja med små svarta puy- eller belugalinser som även ovana linsätare brukar uppskatta. Linser behöver inte blötläggas men koktiden blir ännu kortare med några timmars blötläggning.
Under vinter och vår är det klimatsmartare att välja frilansodlade kryddor från Medelhavet än växthusodlade från närområdet. Frysta är också ett energismart alternativ.

 


Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang