MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Linssoppa Masala

Höst Vinter
Koka en riktigt mustig linssoppa. Sätt smak med indiska masalakryddor och låt pumpaköttet ge soppan en lockande orange färg. Pumpa smakar gott inte bara till Halloween. Med röda snabbkokta linser är det frågan om rena rama snabbmaten.
Gör så här
Skölj linserna noga och rensa bort ev. fula skal. Låt rinna av i trådsil. Skär pumpan fri från skal och skär i knappt sockerbitsstora kuber. Skala och finhacka lök och vitlök. Stöt masalan i morteln, om du använder curry med hela kryddor..
Hetta upp oljan i soppgrytan och strö över masalan. Låt fräsa tills det luktar ”Indien”.
Tillsätt lök, vitlök och rör om. Blanda ner pumpan och låt fräsa några minuter. Häll på linser, buljong samt 1 ½ liter vatten. Låt puttra under lock i 10 minuter.
Skölj citrusfrukten. Riv skalet fint och pressa ut saften. Vänd ner i soppan.
Är soppan tillräckligt mosig för din smak? Då är den klar. Späd med kokande vatten om du vill ha en lösare soppa. Jag tycker inte soppan behöver mer salt men smaka du och se vad du tycker. Peppar, svart eller chili, för mer styrka.
Bjud extra gott bröd till och garnera med rostade punpafrön – lägg rensade i kall stekpanna och låt rostas medan pannan blir allt varmare – och några snygga, goda blad…
Sugen på något sött som avslutning? Frossa i färska plommon eller någon annan frukt i säong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Linser röda torkade   4 dl
  Pumpa vintersquash   400 g
  Lök   2 st
  Vitlöksklyftor   2 klyft
  Kerala masala eller annan mild curry 2 msk   20 g
  Rapsolja   2 msk
  Grönsaksbuljong, 1 tärning   10 g
  Vatten   1,5 l
  Salt   1 tsk
  Apelsin   1 st
  Pumpafrön squashfrön torkade, 1 dl   1 dl
  Persilja blad   1 dl
  Tillbehör:  
  Rågbröd fibrer ca 6 %, portionsbröd   200 g
  Bordsmargarin 70% berikad typ Milda Krav   8 tsk
  Plommon eller annan frukt i säsong   8 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 710 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 22,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,4 g Max 9 g
Kolhydrater 87 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 60 mg Min 22 mg
Folat 455 mcg Min 120 mcg
Järn 10,5 mg Min 3,8 mg
Zink 4,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Ja, visst kan du koka soppan på vanliga gröna linser men utöka koktiden med en halv timme. Och pumpan kan bytas mot hälften äpplen och hälften skalad potatis. Det blir en helt annan soppa men ändå mycket god.
Det kravmärkta bordsmargarinet kan bytas mot en mindre mängd ekologiskt smör.
Linssoppa med spenat eller mixad med grillad paprika, Röd linssoppa med kokos är andra läckra linssoppor

 


Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang