Picklad rödlök
lägga in lök 1,2,3 lag Picklad rödlök är tunt skivad lök som marinerats i en klassisk ett, två tre lag. Ett gott och fräscht tilltugg till allt grillat och till alla typer av korv och biffar. Utmärkt på julbordet.
Gör så här
Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en eller två glasburkar med lock.
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull.
Mät upp och tillsätt kryddorna om du vill ha lite mer smak.
Värm lagen under omrörning tills sockret smält. Låt lagen svalna till ljummen.
Häll lagen över löken. Låt stå kallt i en timme.
Löken klarar sig åtskilliga dagar, veckor i kylen.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Lök röd   500 g
  Ättika ättiksyra 12 %   1 dl
  Socker   2 dl
  Vatten   3 dl
  Enbär   2 tsk
  Nejlikor   1 tsk

Näringsämne Mängd
Energi 1010 kcal
Protein 6 g
Fett 0,5 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 236 g
Fibrer 10 g
C-vitamin 45 mg
Folat 140 mcg
Järn 1 mg
Zink 0,8 mg

Bonusmat: Att lägga in lök och andra tunt skivad råa grönsaker är en bra sätt att förlänga hållbarheten. Även kokta grönsaker kan picklats på samma sätt.
Sockerfälla?Tveksamt. Visst innehåller lagen mycket socker men en mycket liten del "sugs" upp av löken. Räkna med att varje portion picklad lök innehåller någon eller några teskedar socker.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se