Limesill
ekologisk urvattnad salt sill Omega 3 En god inlagd sill är alltid populärt att bjuda på oavsett om det är påsk-, jul- eller midsommartider. Vardagsgastronomi när den är som bäst.
Eller varför inte ta upp den gamla svenska vanan att inleda söndagsmiddagen med en silltallrik? Gott, nyttigt och klimatsmart.
Gör så här
Salt sill i filéer (inte urvattnad) sköljs och blötläggs i rikligt med kallt vatten över natten. Om sillen är hel. Ta ur inälvorna. Drag av skinnet och filea fisken. Lägg i kallt vatten över natten.
Eller tag urvattnade filéer. Skölj dem.
Skölj av fisken och skär i centimeter tjocka skivor.
Koka upp lagen. Låt den svalna
Snitta längs med, skölj mellan bladen och strimla purjolöken. Skrubba limen och skiva tunt. Skölj dillen och låt den rinna av.
Varva sill, purjo, lime, dill och kryddor i en burk. Häll på den kalla lagen. Låt stå kallt i 1-2 dygn.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Sill, salt eller urvattnad filé   425 g
  Purjolök, liten   1 st
  Lime   1 st
  Dill   1 dl
  Lagerblad   1 st
  Kryddpepparkorn   2 tsk
  Kryddnejlikor, hela   2 tsk
  Lag:  
  Limejuice färskpressad   1,5 dl
  Vatten   1 dl
  Socker   1,5 dl

Näringsämne Mängd
Energi 400 kcal
Protein 19 g
Fett 17,2 g
Mättade fettsyror 3,8 g
Kolhydrater 42 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 31 mg
Folat 52 mcg
Järn 1,5 mg
Zink 1 mg

Receptet kan också göras på hel salt sill. Räkna med att det går åt 2 hela sillar för att få cirka 425 g sillfilé.
Den inlagda sillen håller cirka 2 veckor i kylskåp.
En mer traditionell sillinläggning;glasmästarsill är också gott.
Lime kan bytas mot citron om du gillar det bättre.
Sill tillhör den miljövänliga fisken som vi gärna ska äta mer av. Försök att få tag på ekologisk lime även MSC märkt sill finns.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se