Börja med att skölja av laxkotletterna. Låt de snabbrimma i 1 liter vatten och 1 msk salt medan briketterna och kolen falnar till glöd och det är dags att grilla.
|
Börja också med att koka potatisen, om du vill ha det som tillbehör.
|
Gör gremlotan som ska serveras på fisken. Finhacka persilja, vitlöksklyftor och rivet citronskal. Blanda väl.
|
Förbered grönsakerna och vitlöken; skölj och strimma fint. Woka grönsaksblandningen snabbt i het panna med lite olja precis innan laxen grillas. Stänk kallt vattnen lite då och då i pannan så bränns inte grönsakerna. Avsluta med att ringla över en chilisås med smak av chili, honung och ingefära. Smaka av det kan behövas mer hetta.
|
Grilla laxen så här: Torka av laxen, pensla lätt med lite olja och lägg på heta galler. Låt grilla het någon minut flytta sedan laxkotletten till ett svalare ställe på grillen. Vänd kotletten. Peppra. Beräkna ett par tre minuter på var sida. Grilltiden beror på tjockleken på kotletten och värmen på grillen. Kolla försiktigt vid benet att kotletten börjar bli genomstekt. Den behöver inte var helt klar eftersom fisken "steks efter".
|
Lägg kotletterna på det gröna och strö över gremoltan. Bjud på potatis eller kokta gryn till.
|
Sugen på efterrätt? Utnyttja grillvärmen och låt chokladfyllda bananer mjuka på glöden: Skär ett snitt längs med i bananskalet och peta i bitar av mörk choklad. Är bananerna varma och i skalet med en liten sked. Gott!
|