Skölj kornen och rensa bort skräp. Se upp det kan följa med små, små stenar. Lägg dem i blöt över natten eller koka dem mjuka någon timme i rikligt med vatten.
Häll bort blötläggningsvattnet.
|
Blanda kornen med fingerljummet vatten, jäst, salt, brödsirap, anis och rapsolja.
|
Rör i rågmjölet och vetemjöl. Arbeta kraftigt och länge till en smidig men ganska lös deg. Tag mer mjöl om det behövs. Beräkna 10 minuter i stor matberedare eller 15 minuter för hand.
|
Jäs övertäckt i minst 40 minuter, gärna längre tid. Ta upp på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela degen i två delar. Knåda åter igen lätt och kavla ut varje del till en platta och rulla ihop som en rulltårta. Lägg på plåt.
|
Snitta brödet med en vass kniv och jäs övertäckt i 25–30 minuter tills degen reser sig snabbt efter ett lätt tryck med fingret.
Värm ugnen till 275 grader C.
|
Grädda bröden först 10 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt svalna.
|