MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Förvaring och Hantering
Odling
Energisnål matlagning
Säsongsguide
Svinn
Grönsaker, frukt, bär
Kött, ägg, fisk, mejeri
Aktuellt

Säsongens Frukt och Grönt & Fisk och Skaldjur, Köttguide - det bästa för hälsa och miljö

 

Att planera och laga mat efter säsong innebär inte att avstå från något. När frukter och olika grönsaker har sina säsonger är de som bäst; de har hög kvalitet och är prisvärda. Färsk fisk har också säsonger då de är som bäst eller när de finns att köpa. När det gäller kött ligger den stora skillnaden i olika typer av uppfödning.

Frukt och Grönt
Att planera efter säsonger och använda mycket grönsaker gör maten aptiretande färgrik och nyttig. Det är också bra för hushållsekonomin och bättre för miljön.

Sätt färg på kötträtterna med säsongens grönsaker. Även om det gröna kan tyckas dyrt så är det billigare än kött, korv och fisk. Både vi och miljön mår bra av mycket grönsaker och mindre kött.

Många svenska grönsaker har lång säsong, nästan hela året. Särskilt våra rotsaker kan lagras ända fram till tidig vår. Tomat, gurka och sallat klarar inte att lagras utan måste konsumeras färska, därför har de en kortare säsong, från tidig vår till sen höst.

Vill du veta mer om svenska frukt och grönsakers säsonger? Då kan du beställa en egen säsongsguide att ha på kylsköpsdörren eller väggen i köket. Storlek A3. Pris 50:-.
Beställ säsongsguiden här

"Nära" import
Långa transporter är energikrävande och klimatpåverkande. Men en del produkter kan vi inte odla i vårt klimat eller så vill vi ha någon speciell produkt utanför den svenska säsongen. Om man vill äta importerat så är ekologiskt ett bra val. det skonar både miljön, klimatet och människorna i odlingsländerna.

Samma rotsaker och grönsaker som odlas i Sverige importeras från Nordeuropa före, under och efter den svenska säsongen. under framför allt vintern importeras ett bredare sortiment från Sydeuropa och Medelhavsområdet.

Äpple och päron från hela Europa finns i princip året om - även ekologiska. Försök att undvika frukt från andra världsdelar om de inte är ekologiska.

Citrusfrukter och kiwi kommer från Medelhavsområdet under vinterhalvåret och är då ett bra C-vitamintillskott precis som paprika från samma område, ekologiska finns. 

Under hösten importeras persikor, nektariner, plommon och vindruvor från Medelhavsområde. Resten av året kommer de långväga ifrån.

Fisk och Skaldjur
De populäraste fiskarterna är lax, torsk och sill. Men det finns många fler goda fiskar. Att välja fisk och skaldjur efter säsong ger variation i matlagningen. Därför har vi producerat en Säsongsguide.

Vill du veta mer om fisk och säsonger? Då kan du beställa en egen säsongsguide att ha på kylsköpsdörren eller väggen i köket. Storlek A3. Pris 50:-. Beställ säsongsguiden här

Havets läckerheter ska vi äta ofta, två till tre gånger i veckan. Samtidigt är det viktigt att vi är aktsamma om havens resurser. Cirka 80 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller hotas av överfiskning. Därför har vi inte med några arter i vår säsongsguide som är rödlistade enligt WWF.

Svensk Fisk har hjälpt oss med säsongerna.

Köttguide

Vilket kött är bäst? Ur klimatsynvinkel och när det gäller bekämpningsmedel, biologisk mångfald och djurvälfärd. Ekologiskt uppfödda kor, tjurar som betar naturbetesmarker är det bäst vad gäller nötkött. Även ekolamm på naturbeten är bästa val liksom ekogrisar inom sitt köttslag. Allra bäst ur klimatsynvinkel är förstås ekologiska baljväxter...Minst lika nyttiga är de också .                    

Elin Röös på SLU har tagit fram en köttnyckel inklusive vegetariska alternativ.

www.kottguiden.se

SäsongsguidenSäsongsguid Fisk och SkaldjurSäsongsguid Kött
 


Ekolådan
Midsona
Menigo hållbarhet
Svensk ekologisk premiumkyckling
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Ahlgood, 100% växtbaserat
Saltå kvarn
Vi tänker ekologiskt
Frebaco - Ekologisk Klimatsmart Frukost
Vetekaka